Direktlänk till inlägg 15 september 2012
Testade ett nytt recept som jag hittade i ett reklamblad från Ica maxi, och de blev jättegoda!
ca 50st
50g färsk jäst
150g smör eller margarin
1-2 påsar saffran (jag tog två)
5 dl mjölk
250g kesella 10%
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200g smör eller margarin
1 ½ dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker
Till pensling:
Ägg
Pärlsocker
1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen.
Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. (fingervarmt)
2. Häll i mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kesella, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30-45 min.
3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Knåda degen med ev rester av vetemjölet och dela den i två delar.
Kavla ut varje del, bre på fyllningen och rulla ihop.
Skär i ca 1- 1½ cm tjocka skivor, och lägg i bullformar på plåt.
Täck dom med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö pärlsocker på.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min.
Låt svalna under bakduk.
Det blev några blekfisar, och några med lite mer färg. Jag gillar när de är bleka och på gränsen till lite kletiga i mitten. P gillar de andra bättre.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|