Alla inlägg under september 2012
Jag tycker att det är svårt med vad man ska äta till lunch när man inte får över rester från gårdagens middag. Dessutom ska det vara både enkelt, gott och nyttigt. Det måste gå fort att tillaga för annars slutar det med att jag äter mackor och det ska jag inte!
Men, så idag hittade jag det här receptet, och det var både enkelt och gott!
Svampomelett.
1 pers.
2 ägg
2 mellanstora eller 3 små färska champinjoner
1 tsk smör
salt och peppar
Grönsaker och 2 skivor kalkon
Skiva champinjonerna tunt och stek i lite smör i en panna. Krydda med lite salt.
Vispa upp två ägg i en bunke, och häll sen ner smeten i en varm panna med en liten klick smör i.
När äggsmeten stelnat, häll över svampen på ena halvan och krydda med salt och svartpeppar. Vik över den andra halvan.
Lägg upp på tallrik, och servera tillsammans med grönsaker och 2 skivor kalkon.
Pajdeg:
100 g smör
100 g Keso naturell
2,5 dl dinkelmjöl
Fyllning:
200 g rökt lax
Finhackad Dill
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1,5 dl riven mager ost
Svartpeppar
Nyp ihop ingredienserna till degen och tryck ut i en pajform. Låt vila ca en timme i kylen. (jag lät den vila 30 min)
Sätt ugnen på 200 grader, och förgrädda sen pajskalet i 15 min. (i mitten)
Låt svalna något.
Skär laxen i mindre bitar och lägg i pajskalet. Hacka/klipp dillen fint och lägg över.
Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde och ost, krydda med lite peppar. Häll sen detta i pajformen.
Grädda i mitten av ugnen, 25 minuter.
Servera tillsammans med en god sallad!
Fick inte till dom bästa bilderna direkt, men det får duga. Gott var det i alla fall :-)
Romsås:
2 dl lätt cremefraiche
½ dl lätt majonnäs
60-70 gram rom
1 msk hackad Dill (jag tog något mer)
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser i en skål, krydda med salt och peppar efter smak.
Låt stå i kylen en stund och gotta till sig,
Servera tillsammans med Stekt laxfilè och en god sallad!
Hallondessert!
ca 4 port
Frön från 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
400 g frysta hallon
500 g Kesella
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Mixa frysta bär tillsammans med kesella och vaniljfrön/vaniljsocker.
Fördela i glas, garnera med kryddgrönt och servera direkt.
Jag tog vaniljstång och hade i men tyckte inte alls att det gav någon smak, så nästa gång kommer jag testa med vaniljsocker istället. Och även ha i lite vanligt socker.
Tycker man om när det är syrligt så är denna kanongod. Men det var lite i suraste laget för mig så nästa gång blir det lite strösocker i också.
Hittade detta receptet på www.matplatsen.se
Fantastiskt gott, så detta gör jag garanterat igen!
Fläskfilé med italienskt täcke
4 portioner:
500 g fläskfilé
Smör
Salt
Peppar
Italienskt täcke
1 st mozzarella
1 st basilika, kruka
50 g cashewnötter
50 g paprika, grillad, färdig på burk
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Sås
2 dl sky + vatten
2 msk kalvfond, konc
1 msk maizenaredning, ljus
2 dl creme fraiche
1 tsk soja
Svartpeppar
Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda. Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull. Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och nötterna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet.
Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält, köttet är genomstekt och nötterna är rostade utan att de blivit brända.
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
Dinkelpannkakor med Bacon, rödlök och Avocadoröra.
3-4 port.
Pannkakor:
2 ½ dl Dinkelmjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
2-3 msk smör
Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken, vispa ner 1 ägg i taget. Häll i hälften av smöret i smeten.
Stek i panna på båda sidor, tills de fått fin färg.
Avocadoröra:
1 stor eller 2 små avocado.
1 tsk färskpressad citron
Salt och svartpeppar
Dela avocadon, gröp ur köttet och lägg i en skål.
Gaffelmosa köttet och tillsätt citronsaften. Krydda med salt och peppar.
Till detta steker man bacon (mängd efter smak), hackar rödlök, skivar tomat, och sköljer några salladsblad.
Sjukt gott blev det!
Supergott, enkelt och går fort att tillaga! Rekommenderas varmt.
Herrgårdskyckling!
4 pers.
4 kycklingfileèr
5 dl mellangrädde
3 msk hackad persilja
1,5 tsk senap
1 frp mozzarella (en sån där boll)
75 gram rökt skinka
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Skär kycklingen i lagom stora bitar och stek i en panna. Krydda med grillkrydda och svartpeppar.
Lägg över kycklingen i en ugnsform.
Skiva mozzarellan och lägg på kycklingen.
Blanda grädde, persilja, senap, strimlad skinka och pressad vitlök i en bunke.
Krydda med salt och peppar.
Häll blandningen över kycklingen och grädda i ugnen på 225 grader, cirka 20 min.
Servera tillsammans med ris och en god sallad!
Jag kom på att jag glömde ta kort på det, så det fick bli på resterna som hamnade i matlådan :-)
Testade ett nytt recept som jag hittade i ett reklamblad från Ica maxi, och de blev jättegoda!
ca 50st
50g färsk jäst
150g smör eller margarin
1-2 påsar saffran (jag tog två)
5 dl mjölk
250g kesella 10%
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200g smör eller margarin
1 ½ dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker
Till pensling:
Ägg
Pärlsocker
1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen.
Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. (fingervarmt)
2. Häll i mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kesella, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30-45 min.
3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Knåda degen med ev rester av vetemjölet och dela den i två delar.
Kavla ut varje del, bre på fyllningen och rulla ihop.
Skär i ca 1- 1½ cm tjocka skivor, och lägg i bullformar på plåt.
Täck dom med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö pärlsocker på.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min.
Låt svalna under bakduk.
Det blev några blekfisar, och några med lite mer färg. Jag gillar när de är bleka och på gränsen till lite kletiga i mitten. P gillar de andra bättre.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|