Senaste inläggen

Av Sandra - 7 oktober 2012 20:41

Köttfärspaj!


Deg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk vatten


Nyp ihop ingredienserna till en deg. Låt vila i kylen en stund.

Tryck därefter ut i en smord pajform, och nagga med en gaffel.

Förgrädda mitt i ugnen ca 10-15 min på 200 grader.


Fyllning:

400 gram köttfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl sweet chilisås

1 dl creme fraiche

1-2 tsk soya

salt, peppar, Grillkrydda


ca 2 dl riven ost


Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen.

Blanda ner chilisåsen och creme fraichen. Tillsätt soya, vitlök och kryddor.

Låt puttra på spisen en liten stund.

Riv osten, och lägg det i den förgräddade pajformen.

Bred ut köttfärsen ovanpå.


Äggstanning:

4 ägg

2 dl mjölk

1/2 dl vispgrädde

salt och peppar


Blanda ihop alla ingredienser och häll över köttfärsen.

Grädda pajen strax nedanför mitten i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.

(tills stanningen stelnat och pajen fått fin färg)


Servera tillsammans med en god sallad!


 



Av Sandra - 7 oktober 2012 20:39

Jag är inte ett stort fan av Lussebullar, tycker ofta att de är lite torra och tråkiga.

Men dessa bakade jag idag och de är supergoda, och saftiga!


Lussebullar!

ca 50 st


50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g Kesella lätt

2 påsar saffran, ca 1g

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

ca 17 dl vetemjöl


Fyllning:

Rumsvarmt smör

200 g vit choklad

1 uppvispat ägg

Pärlsocker


Smula jästen i en degbunke.

Smält smöret, blanda ner mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.

Häll degspadet över jästen, och rör om så att det löser sig.

Tillsätt Kesella, salt, socker, saffran och mjölet.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig,

Låt jäsa övertäckt 30 minuter.


Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, ca 1/2-1 cm tjocka.

Bred smöret över degen, grovriv chokladen och strö över.

Rulla ihop och skär i skivor.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar.

Låt jäsa 20-30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 7-10 minuter.

Låt svalna under bakduk.


 

Av Sandra - 7 oktober 2012 20:34

Pasta med kyckling, bacon och saffran!

4 port.

Pasta tagliatelle fullkorn, för 4 personer.

2 stora eller 3 små kycklingfileèr

1 gul lök

1 röd paprika

1 pkt bacon

1 pkt saffran (0.5g)

5 dl matlagningsgrädde

2 msk kycklingfond

salt och svartpeppar


Sätt pastavatten på kokning.

Skär baconet i småbitar och stek i en panna.

Dela också kycklingen i småbitar och stek i en panna.

Hacka gul lök, och strimla paprikan, och lägg sen ner i pannan med kycklingen.

Blanda i baconet också, och häll sedan i grädden.

Rör ner kycklingfond och saffran och krydda med salt och peppar.


Jag hällde i lite redning också för att få såsen lite tjockare.


Smaklig måltid!


 

Av Sandra - 7 oktober 2012 20:13

Ost & Skinkpaj!


3 dl vetemjöl

125 gram smör

2 msk vatten

Fyllning:

200 gram rökt skinka

1 purjolök

1 msk smör

300 gram Emmentalerost

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Hacka ihop mjöl och smör.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nagga med en gaffel.

Låt stå i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla skinkan. Ansa och strimla purjolöken.

Fräs tillsammans i en panna några minuter. Låt svalna.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Skär hälften av osten i små kuber. Riv resterande fint.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde i en bunke. Salta och peppra.

I det förgräddade pajskalet:

Fördela skinkfräs, ostkuber och riven ost i skalet. Häll sen äggstanningen på.

Sänk ugnen till 200 grader.

Grädda pajen mitt i ugnen 35-40 minuter, till stanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Servera lätt avsvalnad tillsammans med en god sallad!


 

Av Sandra - 7 oktober 2012 20:08

Solrosfrallor!

20-25 st


50 g Jäst

5 dl vatten

0,5 dl olja (valfri sort)

1,5 tsk salt

2 msk brödsirap (jag tog ljus sirap)

3 dl solrosfrön

6 dl rågsikt

7-8 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke. och rör ut med lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, Solrosfrön, rågsikt och det mesta av mjölet.

Arbeta till en smidig deg, gärna i maskin eller med elvisp som har degkrokar några minuter.

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Knåda degen och dela den i två delar, och rulla ut varje del till en längd.

Skär varje längd i 13 bitar och forma till runda och släta bullar.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.

Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 250 grader.


 

Av Sandra - 7 oktober 2012 20:03

Här kommer receptet på den sjukt goda maten jag gjorde igår!

Inte så nyttigt kanske, men det är det värt någon gång ibland =)

Receptet hittade jag på www.kalasgott.blogg.se Jag gjorde om det lite lite bara.


Kräftstjärtar i vitlökssås.

4-5 port.


Knappt en halv purjolök

2 st stora vitlöksklyftor

2 dl creme fraiche

2 frp matlagningsgrädde eller mellangrädde

1 st Grönsaksbuljongtärning

1 msk Sweet chilisås

Grillkrydda

Salt och svartpeppar

400 g kräftstjärtar

Skölj purjolöken och hacka den fint. Skala vitlöken.

Stek purjolöken i en panna, pressa i vitlöksklyftorna. Fräs ett par minuter.

Tillsätt creme fraiche och grädde.

Lägg i buljongtärningen och häll i chilisåsen.

Krydda efter smak.

Låt sjuda på svag värme 5-10 minuter.

Rör ner kräftstjärtarna innan servering.

Servera tillsammans med nykokt pasta!


 

Av Sandra - 26 september 2012 10:18

Det här brödet är både jättegott och nyttigt!


Frukostbullar med Kesella.


50 gram jäst

5 dl vatten

1 msk rapsolja

1 tsk salt

200 gram kesella

1 dl linfrön

2 dl rågsikt

3 dl rågmjöl, grovt

7 dl fullkornsdinkel


Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader och blanda med jästen. Vispa tills jästen löst sig.

Tillsätt olja, salt och övriga ingredienser, spara lite av dinkelmjölet till utbakningen.

Arbeta degen smidig, helst med hushållsassistent eller elvisp med degkrokar.

Låt jäsa under bakduk 1 timme.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Forma en rulle och skär i ca 15 bitar.

Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med vatten och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Låt svalna under bakduk.


 

Av Sandra - 26 september 2012 10:15

Rågflingebullar ( GI-bröd)

ca 20 st


50g jäst

5 dl vatten

1/2 dl olja

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl vetekross, rågkross eller något annat fiberrikt

3 dl rågflingor eller Havregryn

11-12 dl lantbrödsmjöl av valfri sort


Smula jästen i en degbunke.

Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37 grader.

Lös upp jästen i lite  av degspadet och blanda sen i resten av vätskan.

Tillsätt sedan salt, honung, vetekross och havregryn.

Arbeta in mjölet med maskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.


Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på.

Knåda degen ordentligt.

Dela den i två längder, dela varje längd i tio delar och forma till ovala bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader, ca 12-15 minuter.

Låt kallna under bakduk.


 

Presentation


Välkommen in!
Hoppas ni hittar något som faller er i smaken!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards