Senaste inläggen
Idag gjorde jag Raggmunk till middag. Så sjukt gott!
Raggmunk!
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 gram fast potatis
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och ägget.
Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i smeten.
Smält lite smör i en stekpanna. Bred ut en klick smet i pannan.
Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk.
Stek raggmunkarna ca 1 minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Stek bacon eller fläsk till.
Servera raggmunkarna tillsammans med stekt bacon, hackad rödlök, lite lingonsylt, och en klick Keso. Supergott!!
Det här receptet hittade jag i nån tidning för rätt längesen. Supergott!
Smal Enchilada
4 pers.
ca 400 gram köttfärs
1 gul lök
1/2- 1 dl Tacosås
1 1/2 dl mini Creme Fraiche
Tacokrydda, svartpeppar och grillkrydda efter smak.
8 normalstora mjuka tortillabröd
Riven ost
Sätt ugnen på 250 grader.
Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen.
Tillsätt minifraich, tacosås och krydda efter smak.
Låt sjuda på spisen några minuter.
Lägg lite köttfärs i varje tortilla, och rulla ihop till en rulle.
Lägg dom i en ugnsform som du smörat lite grann. (jag missade det igår och då fastnade de lite)
Strö över lite riven ost och sätt in formen nästan högst upp i ugnen, tills osten fått färg. Ca 5 minuter.
Servera tillsammans med en god sallad och en klick gräddfil!
Frukostbröd.
1 pkt jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
ca 6 dl vetemjöl (ta så mycket som behövs för att få degen smidig)
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och blanda med jästen.
Tillsätt salt, honung, rapsolja och linfrön.
Blanda i grahamsmjöl, vetekli och vetemjöl.
Knåda (eller kör i maskin) tills degen är smidig och släpper från kanterna.
Jäs övertäckt till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta fram degen på mjölat bakbord, knåda lite och forma sen till bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs övertäckt ytterligare 30-40 minuter.
Pensla bröden med vatten och grädda i mitten av ugnen i 250 grader, cirka 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Tomatsoppa med Pasta!
2-3 port.
2-3 dl okokt Pasta. (jag tog fullkornssnäckor)
500 gram passerade tomater
2 dl vatten
2 dl lätt creme fraiche
1/2 eller 1 liten gul lök
1 grönsaksbuljong
2 tsk torkad basilika
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
Hacka löken och bryn den i en kastrull.
Häll ner passerade tomater, creme fraiche och vatten.
Tillsätt grönsaksbuljong, pressad vitlök och basilika
Låt småputtra medan du kokar pastan i en egen kastrull.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Häll av pastavattnet och häll ner snäckorna i soppan.
Ät tillsammans med ett gott bröd!
Skal:
3 dl vetemjöl
125g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
Lite vatten
ca 1 dl lätt creme fraiche
Chilisås
Grillkrydda och svartpeppar
Riven ost 17%
1 tomat
Blanda ingredienserna till pajskalet, låt vila i kylen i 30 min.
Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen.
Tillsätt tacokrydda, vatten, lite chilisås och Lätt creme fraiche.
Jag kryddade lite extra med svartpeppar och grillkrydda för att få en rundare smak.
Tryck ut pajdegen i en smord form, nagga med en gaffel.
Förgrädda i mitten av ugnen, 10-15 min på 200 grader.
Ta ut formen, lägg i köttfärsen i formen, skiva en tomat och lägg på.
Toppa med osten.
Jag tog lite mer än en näve ost, men det blev lite väl mycket tyckte jag, så en näve räcker gott och väl.
Grädda i ugnen ca 20 minuter.
Servera tillsammans med en god sallad och Zatziki!
3-4 port.
1 Fläskfilè
ca 8 champinjoner (jag tycker om när det är mycket)
1 påse champinjonsås (pulver)
2 1/2 dl vatten
Lite mer än en halv grönsaksbuljong
1 1/2 dl lätt cremefraiche
Lite soya och lite grillkrydda
(Jag hade i lite matlagningsgrädde också för att det skulle bli lite mer såsigt)
Skiva fläskfilèn till cirka 2 cm tjocka skivor, och krydda med lite grillkrydda och svartpeppar.
Stek i en panna. Skär champinjonerna i bitar och stek i en egen panna.
Tillsätt såspåsen och vattnet och rör runt tills pulvret löst sig helt.
Smula ner buljongtärningen och rör om.
Tillsätt cremefraiche och ev grädde om man vill ha det i. Krydda efter smak.
Vartefter köttet är färdigt, lägg dessa i champinjonsåsen.
Låt småputtra ca tio minuter.
Servera tilsammans med lite ris och en härlig sallad!
Jag tycker att det är svårt med vad man ska äta till lunch när man inte får över rester från gårdagens middag. Dessutom ska det vara både enkelt, gott och nyttigt. Det måste gå fort att tillaga för annars slutar det med att jag äter mackor och det ska jag inte!
Men, så idag hittade jag det här receptet, och det var både enkelt och gott!
Svampomelett.
1 pers.
2 ägg
2 mellanstora eller 3 små färska champinjoner
1 tsk smör
salt och peppar
Grönsaker och 2 skivor kalkon
Skiva champinjonerna tunt och stek i lite smör i en panna. Krydda med lite salt.
Vispa upp två ägg i en bunke, och häll sen ner smeten i en varm panna med en liten klick smör i.
När äggsmeten stelnat, häll över svampen på ena halvan och krydda med salt och svartpeppar. Vik över den andra halvan.
Lägg upp på tallrik, och servera tillsammans med grönsaker och 2 skivor kalkon.
Pajdeg:
100 g smör
100 g Keso naturell
2,5 dl dinkelmjöl
Fyllning:
200 g rökt lax
Finhackad Dill
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1,5 dl riven mager ost
Svartpeppar
Nyp ihop ingredienserna till degen och tryck ut i en pajform. Låt vila ca en timme i kylen. (jag lät den vila 30 min)
Sätt ugnen på 200 grader, och förgrädda sen pajskalet i 15 min. (i mitten)
Låt svalna något.
Skär laxen i mindre bitar och lägg i pajskalet. Hacka/klipp dillen fint och lägg över.
Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde och ost, krydda med lite peppar. Häll sen detta i pajformen.
Grädda i mitten av ugnen, 25 minuter.
Servera tillsammans med en god sallad!
Fick inte till dom bästa bilderna direkt, men det får duga. Gott var det i alla fall :-)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 | 17 | 18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|